Skip to content

GY.I.K

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A gránitot, mint anyagot az ember már a kezdetektől fogva használta. Olyan ősi építményekhez is, melyek még napjainkban is állnak. Mélységi magmás kőzet, ezáltal nagyon ellenálló anyag. Tartóssága a nemes kövek között a legjobb. Kiválóan tűri az időjárás változó körülményeit. Sokszínűségének és magas fényének köszönhetően pedig az elkészült sírkő teljes mértékben az ügyfél igényeire szabható és elegáns megjelenésű.

Természetesen még a gránit sem. Ahogyan minden más a természetben előforduló anyag, úgy ez a kő is elhasználódik, kopik. Szerencsére ez egy nagyon hosszú folyamat (több száz év), ez alapján talán mégis kijelenthető, hogy emberi léptékek mellett „örök életűnek” nevezhető. Gránit síremlékek mellett szól tehát, hogy sokkal tartósabbak a más anyagból készült nyughelyeknél, a későbbiekben pedig könnyen visszaállíthatók eredeti fényükre.

Abban az esetben, ha jó minőségű, megfelelő anyagvastagsággal készült sírkövet sikerült választanunk, akkor a szokványos portalanításon kívül nem lesz más tennivalónk. Érdemes lehet azonban fagyok előtt a vázákat, virágtartókat lezárni, hogy a csapadékvíz a téli időszakban ne fagyhasson meg bennük.

A legtöbb esetben a temető nem rendelkezik megfelelő talajminőséggel, illetve sok síremlék frissen fellazított földrétegre épül. Biztos megoldás nincs, azonban megfelelő alapozással sokat lehet tenni ennek elkerülésére.

Ha már megtörtént a baj, abban az esetben pedig újra alapozással van lehetőség annak helyreállítására.

Nem szükséges ezt megtennünk. Minden anyagból készült sírkő képes ellenállni az időjárás viszontagságainak. Azonban annyit megtehetünk, hogy ellenőrizzük a síremlék felületét, található-e rajta repedés. Amennyiben igen, célszerű szakembert felkeresni, mert a repedésbe bejutó víz térfogata a fagy hatására megnő, ezzel roncsolva az anyagot.

Emellett érdemes lehet a vázákat virágtartókat is lezárnunk, hogy a fagy azokban se tehessen kárt.

Csak abban az esetben ajánlott nyitott sírkövet választanunk, ha tudjuk rendszeresen ápolni, gondozni a nyughelyet. A naptól átforrósodott kőben a növények vízigénye nagy mértékben nő. A sok vízutánpótlás azonban kimossa a tápanyagot a talajból, amit így szükséges lehet cserélni, esetleg tápoldatokkal feljavítani. A Zárt síremlék mellett szól, hogy annak megjelenése jelentősen kevesebb gondoskodás mellett is mindig ideális. A virágok ültetésére, pedig virágtartók alkalmazásával is van lehetőség.

A talaj tömörödése a legfőbb szempont. Ez azonban nagyon változó időintervallum alatt megy
végbe. A korán felállított síroknál fennáll az süllyedés, összeborulás veszélye. A legtöbb
esetben ezért 6, de legalább 3-4 hónapot érdemes várni.

A kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni az aktuális temető szabályzatának hiányában. Szükséges a kapcsolat felvétel a temető üzemeltetőjével, aki meghatározhatja a méretet a temető összképének érdekében.

Öt alapvető típus különböztethető meg.

1.Egyes sírkő
2.Kettes sírkő
3.Családi sírbolt (hármas,négyes stb.)
4.Kripta
5.Urna kripta

Sírkő készítés, felújítás, tisztítás és bontás, betű vésés, festés, akár a temetőn belül is a helyszínen. Foglalkozunk ezek mellett pultok, párkányok, fedőkövek és lépcsők gyártásával kiegészítő tevékenységként. Munkáinkat Bács-Kiskun megyében, vagy annak környezetében lévő településéken végezzük .

Az ügyfeleink által, bemutatókertünkben személyesen megválasztott és megvásárolt sírköveket jó minőségű helyszíni vasbeton alapzatra az adott kéréseknek megfelelően összeállítjuk. Igény esetén további burkolást, kavicsozást, betű, szám vésését és festését egyaránt.

Látogasson el hozzánk személyesen Kiskunhalason a Batthyány utca 21. szám alatt található irodánkba és bemutató udvarunkra!